Wilde kruidenwijzer: moedertincturen

Wilde kruidenwijzer: moedertincturen

Onderstaande informatie is het resultaat van onze jaren lange observaties en de effectiviteit van de meeste planten wordt officieel erkend. Toch is deze informatie geen medische onderzoeksdocument. Wij zijn niet verantwoordelijk voor experimenten met onze natuurlijke extracten (moedertincturen) die u zonder ons advies zou ondernemen.
Vraag altijd om persoonlijk advies voordat u met de behandeling begint.

 

 

Geschikt voor kinderen
van 0-12 jaar

Verboden te gebruiken
bij kanker

Verboden te gebruiken
bij zwangerschap

Geschikt voor gebruik
bij dieren

 

Aesculus Hippocastanum  

Witte Paardekastanje: Rijk aan vitamine P&K, versterkt bloedvaten, goed voor bloedende aambeien, pijnlijke spataders en bloedneuzen (stelpt het bloeden). Rijk aan looistoffen en samentrekkend. Hemoglobine.

Alchemilla Vulgaris 

Vrouwenmantel: dit is een echte vrouwenplant, bij menstruatieproblemen en tijdens de menopauze. Mag gebruikt worden bij zwangerschap om de spieren en de baarmoeder soepel te maken door de looistoffen dat ze natuurlijk bevat. Ook gebruikt voor bloedarmoede en scheuren na een bevalling. Ook goed voor blaasverzakking.

Aloe Vera 

Aloë Vera: Actieve werking bij bloedarmoede en ijzertekort (in combinatie met Artemisia Absinthium). Zuiverende plant voor de baarmoeder o.a tegen ontstekingen en poliepen. Werkt ook zeer goed om cysten te verhelpen (samen met de Equisetum arvensis). Versterkt de stofwisseling en verbeterd de immuniteit. ! Afdrijvende plant, gevaarlijk bij zwangerschap. 

Angelica Archangelica 

Angelica: versterkt het zenuwstelsel, helpt bij spanningshoofdpijn. et stress. Krampstillend voor maag en darmen. Effectief voor angstige mensen, of die lijden aan plankenkoorts (redenaar). Bevordert de spijsvertering. Positief effect bij anorexia en boulimie.

Arctium lappa  

Grote Klit: Hulp bij huidziekten (acne, eczeem, zweren, huidontsteking), reuma, jicht ontstekingsremmende werking tegen atopisch eczeem. Bloedzuiverend. Tegen haaruitval samen met de Equisetum Arvensis. Werkt op de leverwerking. 

Arnica Montana 

Valkruid: Depressie, in geval van een psychologische val, neuralgie en aangezichtspijn. Fibromyalgie. Gebruikt als hulpmiddel bij arteriosclerose, tegen hematomen, verrekkingen, arteriospasmen, angina pectoris. Ook voor hevige pijnen, algodystophie (RSDS – reflex sympathetic dystrophy syndrom)                                    
Uitwendig: hematomen, verrekkingen, ontstekingen, aambeien, zweren, vuile wonden en insectenbeten. Strikt de gebruiksaanwijzing volgen!

Artemisia Absinthium 

Absintalsem: Stimuleert de hepatische organen, vooral bij suikerziekte (type 2) en slechte vertering. Ze speelt een belangrijke rol in de stofwisseling; o.a bij slechte adem, kloven, psoriasis, maagzuur, zweten, hormonale acne…. Vrouwenplant: werkt op de menstruatie, bij hevige bloedingen, reguleert de maandstonden. Bij hevige pijnen en voor de overgang. Ook zeer goed bij bloedarmoede en ijzertekort (samen met Aloë Vera). Ze heeft een directe werking op de gal, de pancreas, op de maag (o.a bij een maagbreuk (in combinatie met Symphytum off.) en de baarmoeder.  Werkt op de gemoedstoestand van verzwakte mensen door depressie, geeft kracht en levenslust.      
Lente en Herfst kuur samen met de Chelidonium Majus. 

Avena Sativa 

Haver: Gebruikt als hulpmiddel bij stress, nervositeit, anti-depressiva, zwakte en tabakontwenning. Ook voor psoriasis of speciale “nerveuze” huidziektes hebben. Voor sportieve mensen. Heeft een positieve invloed op mensen die kampen met de hoge cholesterol. Tegen anorexia en boulimia. Helpt ook tijdens een dieet, bevat enkel trage suikers, geen gluten.

Betula Alba (Pendula)

Zilverberk: Zuivert de gewrichten, ontstekingsremmend (o.a tendinitis, tennisellebogen, artrose). Gebruikt bij waterretentie, oedeem, reuma, nierstenen, blaasinfectie, zwaarlijvigheid, cellulitis. 

Bryophyllum Pinnatum 

The Wonder of the World: Heeft invloed op kankergezwellen en tumors. Vernietigt zowel virussen als bacteriën in het bloed. Heeft een invloed op de longen (verminderde capaciteit, astma), op de huid, de gewrichten, abcessen, artrose, artritis, reuma, suikerziekte. Heeft invloed op de nieren, lever, maag- en darmen. (constipatie, vertering, hevige hoofdpijn, blaas- en nierontstekingen) Reguleert de bloeddruk. Bij vrouwen werkt ze zuiverend op de baarmoeder. Uitwendig: goed voor oorontstekingen, blauwe plekken, wonden, acne

Capsella Bursa Pastoris

Herderstasje: Bloeddruk regulerend, bij hoge of lage bloeddruk. Stopt inwendige bloedingen. Zuivert de baarmoeder bij hevige bloedingen, (o.a na bevalling)

Calendula Officinalis 

Goudsbloem: Tegen insectenbeten door een sterk zuiverende invloed op de bloedbanen. 
Ontsmet huidaandoeningen. Open wonden. Vaginale ontstekingen. Zuivert het bloed van bacteriën, schimmels en virussen. Anti kanker plant. Activeert de klieren en heeft een invloed op de galwerking. Darm(zweer) en maag spasmen. Menstruatieproblemen, astma, bloedklonters. 
Uitwendig gebruik: zweren (open been) huidontstekingen, nagelschimmels, doodt bacteriën

Catuaba 

Catuaba: Directe werking op de bloeddruk en stimuleert de seksuele activiteiten. Verzwakte libido.

Chamomilla Matricaria  

Kamille: Hulpmiddel bij spijsverterings-, maag- & darmkrampen. Huidproblemen: psoriasis, acne, eczeem, atopische eczeem.  Kalmerende plant, positieve invloed op te hoge bloeddruk door stress toestanden. Geschikt  voor baby en kinderziektes (kolieken, reflux, vertering, eczeem) en zwangere vrouwen. 
Helpt om sommige dingen los te laten, om ze te aanvaarden en een positieve sereniteit te vinden. 
Voor alle leeftijden. Kalmeert pijnen in de onderbuik (maandstonden) en verzorgt vaginale infecties. PMS. 
Uitwendig gebruik: oogontsteking (conjuctivitis)

Ook bij dieren met huidaandoeningen en eetlustproblemen, eczeem…

Chelidonium 

Stinkende Gouwe: Antikanker plant door een directe invloed op de gal en leverfunctie, zuivert het bloed, geelzucht en depressies, hoofdpijnen, migraine, chronische vermoeidheid, slaapstoornissen, nachtmerries, zichtvermindering, wratten, slechte spijsvertering, huidproblemen; eczema, psoriasis, acne. Beschermt het lichaam tijdens chemotherapie of bestralingen. Ook bij zware medicijnen inname. 
Lente en herfst kuur. (In combinatie met  Artemisia Absinthium)
Uitwendig: wratten en sinussen.

Cnicus Bénédictus & Silybum Marianum  

Gezegende distel & Mariadistel: Voor kinderen, oudere of verzwakte personen, invloed op de gal en de lever. Eetlustopwekkend. Voor levercirrose, versterkt lever- en galfunctie. Milde hoofdpijn. Aambeien. Hypotensie.
Bij kinderen goed bij ADHD, hyperactiviteit, slaapstoornissen. 

Mag ook bij dieren benut woorden voor alle kankergezwellen, cysten, tumors en eetlustproblemen door stress en voeding. 

   

Crataegus oxyacantha

Meidoorn: De plant voor hart en de bloedvaten. Natuurlijke looistof voor de spieren en perfect voor oudere mensen.  Versterkt het hart, kalmeert hartritmestoornissen (tachycardie) Ook zeer goed tegen aderontsteking en arteriosclerose. Mag dagelijks benut woorden in plaats van de Koffie of groene / zwarte thee. 

Cynara Scolymus

Artisjok: Bij leverproblemen (kinderen), geelzucht, cholesterol, galkolieken. Moeilijke stoelgang. Aambeien door een slechte stoelgang. 

Drosera

Drosera: Astma, chronische bronchitis, griep en hoest

Echinacea 

Rode Zonnehoed: Weerstand verhogende plant.  Klierkoorts en grieptoestand. Hoest en ontstekingen op de luchtwegen. Bij longkanker. 
Perfecte plant om preventief chronische ademhalingsstoornissen te vermijden.  (o.a tijdens de wintermaanden) 
Wordt gebruikt in de behandeling van het HIV virus (aids). Directe invloed op de “T-Killer” cellen. 

Eleuterococcus senticocus

Eleutherococcus: helpt bij vermoeidheid (fysiek en geestelijk), zwakte, herstel, potentieverlies, eetlustdaling. 

Epilobium Parviflorum

Wilgenroosje: de plant voor prostaat (vergroting – te hoge PSA waarden, … ), blaasproblemen (o.a. ontstekingen), Diarree en oedeem. Stembanden en heesheid. Sluitspier en perineum versterkend.  
(In combinatie met Geranium Robertianum)

Equisetum Arvensis 

Heermoes: Reuma, artrose, artritis, bevat silicium die de calcium fixeert. (o.a van de Urtica Urens of de Passiflora Incarnata) Versterkt broze en breekbare haar & nagels. Zuivert blaas & nieren. Breekt nier- en gal stenen. Versterkt het zenuwstelsel, Bouwsteen voor het lichaam. Heelt de huid. (psoriasis, acne, eczema) Jicht en waterretentie. Goed bij depressie en stress. Versterkt de beenderstructuur na breuken en verstuikingen (spieren, beenderen & gewrichten). Kraakbeen
! Beendergestel heeft een jaar nodig om vernieuwd te woorden. 

Voor dieren met artrose, gewrichtproblemen, heup displasie. Verouderende dieren met bewegingsklachten. Ook bij Reuma. 

Eucalyptus

Eucalyptus: Gebruikt bij hoest, bronchitis, astma, koorts en diabetes

Filipendula Ulmaria

Koningin der Weide: Reuma, vocht afdrijvend, aderontsteking, jicht, hoofdpijn. Bloedverdunner. (//aspirine). Cellulitis 
Positieve invloed op de Nieren en de urinewegen (in combinatie met Solidago Virgaurea) 
 

Fucus Vesiculosis

Blaaswier: Bekend om zijn belangrijke invloed op cellen, zuivert het lichaam van vetten (cellulitis). Bouwt het lichaam op als een tekort aan mineralen en oligoelementen, invloed op haar, nagels, huid. Zwaarlijvigheid, te traag werkend schildklier. (Niet nemen  als de schildklier teveel werkt.) Heeft een laxerende invloed op de stoelgang. Bij arteriële hypertensie.  (samen met de spirulina pacifica)

Galium Aparine

Kleefkruid: Directe invloed op de bijnieren, de schildklier en de hypofyse. Te nemen bij een burn-out of na een zware emotionele toestand. Blaasontstekingen

Gentiana Lutea  

Gele Gentiaan: Bij slechte darm- en maagwerking (kolieken). Werkt op de lever. Verhoogt de witte bloedcellen. Directe invloed op beenmerg. Ingewanden. Plant met een positieve en beschermende werking tijdens chemotherapie en bestraling (o.a door invloed op de bloedcellen)  

Géranium Robertianum

Robertskruid: Prostaatproblemen in combinatie met de Epilobium Parviflorum. Urinewegen en de stemband (zang) problemen.  

Ginkgo biloba

Tempelboom: zeer goede invloed op de bloedsomloop, brengt zuurstof naar het bloed. Goed tegen nocturne been en kuit- krampen (in combinatie met Melilotus officinalis), geheugenverlies, de molenaarsziekte (ziekte van Menière), evenwichtsstoornissen, koude handen en voeten, hersenbloedingen, regelt de onderdruk, psychische vermoeidheid en verhoogt het concentratie vermogen. Bij tinitus. Bij mensen die piekeren en mentaal te zwaar belast worden. 

Hamamelis

Toverhazelaar: Looistof houdende plant. Werkt samen met de Aesculus Hippocastanum. Aambeien, spataders. Goed bij veneuze insufficiëntie, aderontsteking en bloedingen. Mensen met pijnlijke spieren en zware benen, die kinesitherapie volgen door spierziekte en spierverzwaking. 
Uitwendig: Voor couperose en rimpels

Harpagophytum  

Duivelsklauw:    Ontstekingsremmer, tegen gewricht- spier- en artrosepijnen. Tendinitis, rug en zenuw- ontstekingen. Hevige hoofdpijn en jicht (in combinatie met Filipendula Ulmaria) 

Goed bij gewrichtsontstekingen en artrose pijn bij grote honden.

Hypericum  

Sint-Janskruid: Helpt bij zware depressie, neurose. Herstelt de myeline van de zenuwen (bescherming) en heeft dus een ondersteunende invloed op degeneratieve ziektes zoals Parkinson, Alzheimer ziekte… 
Versterkt het zenuwstelsel, ook voor kinderen die bedplassen. (nachtelijke incontinentie), ADHD, onregelmatige menstruatie. Voor mensen die de “zon” missen en die last hebben van seizoensgebonden depressie. Sterke invloed op de leverfunctie; voor slaapstoornissen van alle aard. 
Uitwendig heeft ze unieke invloed op brandwonden en littekens. 
!Reageert op zon! Zowel inwendig als uitwendig, enkel na zon’s ondergang benutten. 

Hyssopus

Hyssop: Emfyseem (water op de longen) angina pectoris en ontstekingen op de longen

Lamium Album  

Witte Dovenetel: Specifieke werking op het voortplantingsstelsel zowel bij de vrouw als bij de man.  Vermindert goedaardige prostaatvergroting en werkt versterkend op de baarmoeder. Nuttig na een prostaat operatie. Wondhelend, ontstekingsremmend, goed bij witte en zwarte vloed, bij bloedingen. Krampstillend, reguleert de bloedstroom in de baarmoeder en aldus de maandstonden. Ook goed voor blaas ontstekingen. (buiten maadnstonden). Voor baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, poliepen, cysten in de baarmoeder, vleesboom. 

Melilotus officinalis

Honingklaver: Werkt op de bloedsomloop, tegen krampen. Natuurlijke bloedverdunner (in combinatie met met de Ginkgo Biloba)

Melissa officinalis 

Citroenmelisse: Perfect voor het zenuwstelsel van kinderen, kalmeert de zenuwen, angsten, stress, verterings- en darmkrampen, hoofdpijn, slapeloosheid, palpatie en darmgassen. Perfecte plant voor de overdrukke wereld waarin ze groot worden.  (volwassen combinatie met de Origanum Vulgaris)

Mentha piperita 

Munt: Helpt bij de vertering, kalmeert krampen, darmgassen en stimuleert de galfunctie. Antiseptisch bij luchtwegen- slokdarmontstekingen en bronchitis. Rustgevend na een stressvolle dag.

Menyanthes Trifoliata

Waterdrieblad: Bekend in China als een verjongingskuur. Belangrijke invloed op de stofwisseling, geeft levenslust en werkt op maag en gewrichten.

Origanum Vulgaris

Wilde Marjolein: Ziekte van Crohn, darmgassen, kolieken en chronische verstopping. Is de perfecte plant voor mensen met chronische darm pijnen, opgeblazen gevoel. (in combinatie met Melissa off. )

Panax Ginseng

Ginseng: Algemene zwakte, fysische en psychische prestatie, herstel, libidoverlies, weerstandsvermindering, zware inspanning, lage bloeddruk en vermoeidheid. "burn-out”.

Passiflora  

Passiebloem: Beïnvloedt het vegetatief zenuwstelsel! Gebruikt voor hyperventilatie, stress, angsten, psoriasis, acne (stress), wagenziekte, nagelbijten, ADHD (hyperactiviteit). Kalmeert de hersenactiviteiten en laat een goede slaap toe. Ook perfect om de zenuwen te kalmeren in het geval ze pijnen veroorzaken (darm - borstkas -en rugpijn…). Kalmeert de schildklier. Ook voor het vermoeidheidssyndroom samen met de Chelidonium Majus. 

Bij dieren met last van stress en angstaanvallen. 

Polygonum Aviculare

Varkensgras: Vermindert en reguleert het suikergehalte in het bloed

Propolis

Propolis: Keel- & oorontsteking, hoest, astma, bronchitis, huid- en blaasontstekingen, pijn en schimmels Uitwendig: Brandwonden, zweren, puistjes, huid- en oorontstekingen, aften, herpes, schimmels. 

Ribes Nigrum  

Zwarte Bes: Reuma, jicht, urinezuur, allergie (samen met Urtica Urens) vaatwandfragiliteit, ontsteking, aambeien    

Ook bij dieren met allergische problemen.

Rosa canina 

Rozebottel: Weerstand verhogende plant, bevat vitamine C. Koorts, bronchitis, hoest, griep. 

Rosmarinus Officinalis 

Rozemarijn: Goed voor zonneallergie. Zuivert de baarmoeder en helpt bij koppels met fertiliteitproblemen. Heeft een zuiverende invloed op de lever, Verwarmt het gestel (koude handen & voeten), bij een slechte bloedcirculatie, depressie, hypotensie (verhogende werking op de bloeddruk), zwakte, migraine.

Ruta Graveolens  

Wijnruit: Heeft een uitstekende werking op ontstekingen van virale en bacteriële aard. (bloedvergiftiging, ziekte van “Lyme”, Herpes, salmonella, mondaandoeningen…). Tegen hevige pijnen (aangezichtspijn – neuralgie - zenuwpijn) 
Anti kankermiddel, zuivert het bloed, bloeddrukverlagende en regulerende plant. Beschermt verzwakte lichamen na een chemotherapie of bestralingen. 
Werkt op de bekkenbodem en heeft een positieve invloed op de libido zowel bij man als vrouw.
Uitwendig gebruik: oorontstekingen

Mag op bij dieren zoals honden, paarden en katten benut worden tegen de ziekte van Lyme of andere gelijkaardige aandoeningen. 

Salvia Sclarea

Salie: Natuurlijk antibioticum. Hoest, ontstekingen op mond en tandvlees problemen (gingivitis). Grieptoestanden. Verhoogt de bloeddruk, helpt bij nachtelijk zweten tijdens de menopauze. Bevat geen phyto-oestrogenen zoals de salvia officinalis.  
Bij mensen die door chemotherapie aften in de mond hebben, in mondspoeling dagelijks benutten. 

Scrophularia Nodosa 

Helmkruid: Verzorgt niet bloedende aambeien en beïnvloedt de werking van de klieren, bijnier, prostaat, hypofyse. Borstklier ontstekingen. 

Solidago

Guldenroede: Uitstekende plant voor de nieren, de blaas en de prostaat. Tegen urinewegenontstekingen. Waterretentie, oedeem, jicht, cystitis, nierstenen, urinezuur en prostaatproblemen. Beïnvloed de bijnieren (burn-out) Ook bij lage rugpijn tijdens de maandstonden, ontsmet de darmen.  Door zijn invloed op de nieren heeft ze ook een positieve werking op de bloeddruk. (hoge bloeddruk). In combinatie met Viscum Album. 

Spirulina Pacifica

Spirulina: Rijk aan vitaminen, essentiële aminozuren, omega3 vetzuren, allerlei mineralen en eiwitten, helpt met de bloedaanmaak, bij ijzer tekort. Hongerstillend, versterkend, broze haar en nagels, antioxidant. Bij zwakte, spiergroei, obesitas, anemie, zuivert het lichaam van giftige en zware chemische loodstoffen (chelator). Door de rijkdom aan iodium goed voor een te traag werkende schildklier. Ze heeft een gunstig effect op het totale cholestrol (daling van de LDL cholesterol en triglyceriden). Ze heeft ook antivirale en schimmelwerend eigenschappen. (beschermende werking op de lever bij Hepatitis C en schimmelwerend bij Candida. Mag bij zwangerschap genomen worden om anemie tegen te gaan. 

Symphytum 

Smeerwortel: Helende plant voor beenderbreuken en open wonden, bevordert de cellenaanmaak. Verzorgt astma. Ook voor maagbreuken en dit in combinatie met de Artemisia Absinthium+ honing) Nooit nemen in geval kanker.

Taraxacum

Paardenbloem: Zuivert het lichaam van vetten en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Zuivert de aders. Werkt opwekkend, heeft een positieve invloed op de stofwisseling en helpt bij vermoeidheid. Hulp bij gal- en leverinsufficiëntie, geelzucht, reuma, oedeem, verstopping.

Thymus 

Tijm: Droge hoest, ontsteking, verkoudheid, bronchitis, zwakte, zenuwinzinking

Tormentilla

Bloedwortel: Looistof met directe werking op spieren en gewrichten. Zeer goed voor diarree, blaas- en hartverzwakkingen. 

Turnera Diffusa 

Damiana; Oefent een tonische, zenuwversterkende, hormoonregulerende en hypofyseregelende werking uit. Algemene zwakte, depressie, oververmoeidheid, impotentie, frigiditeit, menopauze, amenorre, dysmenorrea en incontinentie. Het perfecte afrodisiacum!  

Urtica Urens  

Brandnetel: Reuma, artrose (in combinatie met Equisetum Arvensis en /of de Passiflora Incarnata), mineraalrijke plant, bevat natuurlijke eiwitten en vitaminen. Zuivert het bloed en het lichaam van toxines. Werkt helend bij allergieën (samen met de Ribes Nigrum). Heeft een directe zuiverende invloed op de urinezuren, werkt vochtafdrijvend en op de bloedsomloop (zware en vermoeide benen) aderontsteking, anemie, diarree, lever- en galproblemen, diabetes, geelzucht, maag, longen & gewrichten. Hypertensie. Ideaal voor de huid (netelroos, acne, psoriasis, eczeem). Voor verzwakte lichamen na een lange ziekte. Bij Allergische problemen. NB- voedselintolerantie is geen allergische reactie.

Voor dieren met artrose, gewrichtproblemen, heup displasie. Verouderende dieren met bewegingsklachten. Ook bij Reuma. 

Valeriana Officinalis

Valeriaan: Slapeloosheid maar zonder vermoeidheid. Prikkelbaarheid, tachycardie, zweten, hysterie, menopauze. Zuivert de lever. Goede invloed op de gemoedstoestand.     

Veronica

Ereprijs: Cholesterolverlagend, versterkt het lichaam door de invloed op de lever. 

Vinca Minor 

Maagdenpalm: Borstkanker, vermindert het aantal witte bloedcellen in het bloed. Verlaagt de bloeddruk en verwijdt de bloedvaten. Werkt voornamelijk op de irrigatie van de hersenen en veroorzaakt op dit niveau een toename van de bloedstroom en zuurstof. Sterk beschermende werking op de haarvaten. De kleine maagdenpalm is daarom een ​​uitstekende remedie om neurologische aandoeningen te behandelen, met name in verband met veroudering en afkomstig van een slechte arteriële circulatie in de hersenen: geheugen, concentratie, visie en horen. Het vermindert ook duizeligheid en verlies van evenwicht.

Viola Tricolora

Driekleurig Viooltje: Positieve invloed op hersentumors, zuivert de luchtwegen van slijmen, verdroogt tumors en gezwellen die groeien in het lichaam. 

Viscum Album  

Maretak: Vermindert te hoge bloeddruk, bloedzuiverend, Epilepsie. Anti Kanker middel door haar bloedzuiverende werking. Beschermende plant sinds eeuwen. Verbetert de weerstand, helpt bij de overgangsklachten, bij arteriosclerose. Is vochtafdrijvend. Bij bloedsomloopklachten zoals de Ziekte van Raynaud. (dode vingers) (Samen de ginkgo Biloba en de Crataegus Oxyacantha. En ook Oor suizen (Tinnitus)en lichte hoofdpijn. 

Bij Dieren tegen epileptische aanvallen. 

Zingiber officinale

Gember: In geval van koorts en griepachtige ziekte. Sommigen schrijven zijn afrodisiacum (libido verhogende) eigenschappen toe aan zijn rijke magnesium wortelstok. Hij wordt ook erkend voor de verlichting van bewegingsziekte of "transportziekte". Beschermend effect op het maagslijmvlies. Bestrijdt gal- en pancreasinsufficiënties. Verlaagt cholesterol, bloedtriglyceriden, vetzuren en fosfolipiden. Te consumeren in poeder of vers geraspt.