Geitenkaas

Geitenkaas

Verse geitenkaas

Van maart tot november kan u bij ons terecht voor heerlijke geitenkaas, gemaakt van de verse melk van onze eigen geiten. Uit respect voor onze dieren, worden de geiten 5 maanden per jaar niet gemolken tijdens de draagtijd.

De duur van het rijpingsproces bepaalt de smaak, het aroma en de textuur. Hoe korter de rijpingstijd, hoe zachter en smeuïger de kaas. Belegen en oude kazen hebben langer gerijpt en smaken sterker door.

Onze kazen worden niet gezouten wanneer ze bereid worden en kunnen daardoor van een zachte romige smaak, naar een sterke, pittig smaak evolueren. Tijdens deze evolutie verliest de kaas veel wei. Wei is een fantastisch middel om de stoelgang te verbeteren.

Onze verse geitenkaas kan ter plaatse worden geconsumeerd of worden meegenomen.

Rijpingstijd

•    Jonge geitenkaas (met/zonder kruiden): 4 dagen rijpingstijd
•    Half-oude/belegen geitenkaas: 2 tot 3 weken rijpingstijd
•    Oude/belegen geitenkaas: 1 tot 2 maanden rijpingstijd
•    Groene geitenkaas: 3 tot 6 maanden rijpingstijd


Wist je dat je 1 liter geitenmelk nodig hebt voor 200 g geitenkaas?
 

Geitenkwekerij

We hebben onze eigen geitenkwekerij met zo'n 60 geiten en 1 bok. 

De weiden van onze geiten kan je vinden naast de kruidentuin, maar zijn het makkelijkste te bekijken via de straatzijde.

Vanaf augustus gaat onze bok aan het werk en dekt hij de geiten. Na een drachttijd van 147 à 152 dagen (zo'n 5 maanden), mogen we de kleine geitjes verwelkomen. Hoe ouder de geiten, hoe groter de kans op een twee of meerling.

Een geitenlammetje drinkt ongeveer drie maanden melk bij de moeder, maar na een dag of tien eet het al wat met de moeder mee van het hooi en het voer. Zodra de kleine geitjes geen melk meer nodig hebben, starten wij met ze te melken zodat ze we onze heerlijke geitenkaas kunnen maken van de melk.

Wenst u een geitje te kopen? Dat kan, zowel levend als geslacht.